Se acționează în continuare pentru depoluarea zonei afectate de deraierea trenului cu biocombustibil la Cârcea

758

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Jiu a decis ieri, după cele constatate în teren, să continue monitorizarea şi intervenţia  în zona Preajba. Monitorizarea se face cu agenţi hidrotehnici, aceştia intervenind cu un buldoexcavator, un autocamion, o autoutilitara şi un autoturism de teren. 

Iniţial se convenise ca A.B.A Jiu să retragă angajaţii de pe teren şi GFR să preia în totalitate acţiunea de depoluare. GFR a mobilizat 5 muncitori pentru a prelua acţiunea de depoluare de la A.B.A. Jiu în zona acumulării Preajba.

Conducerea A.B.A. Jiu a dispus, totodată, ca GFR să înlocuiască barajele absorbante (din geotextil), localizate la gropile din aval de barajul acumulării de la Preajba şi împrăştierea unei noi cantităţi de material absorbant ce urmează a fi îndepărtat, după impreganare, cu ajutorul buldoexcavatorului din dotarea A.B.A. Jiu.

Având în vedere cele relatate mai sus, Administraţia Bazinală de Apă Jiu a continuat pe tot parcursul zilei de 27.08.2018 monitorizarea şi acţiunea de pompare a apei clare, curate, din groapa săpată, impermeabilizată cu geotextil, la punctul de la Preajba şi dirijarea acesteia în aval.

S-a administrat de către reprezentanţii GFR material absorbant în acumularea Preajba (în balta rămasă în urma pompării apei curate din acumulare).

De asemenea, GFR a continuat ieri, cu o cisternă vidanjă, vidanjarea apei în amestec cu biodiesel provenită de la vagoanele deraiate căzute în râpă, în zona podului CF de la Cârcea amestecul fiind transportat la RELOC S.A. Craiova şi depozitat în cisterne vagon.

GFR, prin firma de construcţii, a continuat lucrările de amenajare, sub podul de cale ferată de la Cârcea, a platformei necesară amplasării macaralei de 600 tone în vederea  îndepărtării  vagoanelor căzute.

Se acţionează în continuare, monitorizându-se tot sectorul cuprins între aval pod CF Cârcea şi amonte Preajba, după cum anunță reprezentanții ABA Jiu.