SECRETUL unei case organizate – Singurul articol pe care va trebui să îl citești

796

Pare din ce în ce mai greu să păstrezi un spațiu bine organizat. Uneori e chiar frustrant deoarece, indiferent de cât de mult te-a certat mama când erai mic sau mică să îți aduni lucrurile și să faci ordine, parcă nici acum când reușești să conștientizezi importanța unui spațiu organizat, nu reușești să te ții de treaba. Mai mult, faptul de a locui sau lucra într-un spațiu dezordonat, poate avea consecințe asupra performanței tale la muncă, asupra dispoziției tale, sau asupra liniștii tale. Care este așadar secretul unui spațiu organizat. Mai jos îți prezentăm cum au reușit alții să își organizeze rapid spațiul și să îl păstreze astfel.

Pasul 1: Înainte de a organiza, scapă de lucruri în plus

Principala greșeală pe care oamenii o fac atunci când încearcă să organizeze un spațiu este faptul că își propun să organizeze foarte multe lucruri, iar asta poate fi complicat. Dacă ai un dulap plin de lucruri, poți să cumperi organizatoare pentru dulap, dar în continuare vei aveam mult prea multe lucruri în dulap. Soluția este deci simplă: redu, elimină, simplifică.

Scoate toate lucrurile din dulap și selectează doar 10 lucruri pe care le iubești. Păstrează doar lucrurile care îți dau aceiași stare de bine sau care îți trezesc un sentiment asemănător. Pune înapoi doar lucrurile pe care le folosești cu regularitate. Dacă nu ai mai purtat o pereche de pantaloni de peste 2 ani, înseamnă că nu mai ai nevoie de ea sau că nu te mai reprezintă stilistic. Scapă de lucruri donându-le, vânzându-le sau pur și simplu aruncându-le. Dacă nu ești sigur dacă vei mai avea nevoie de vreo haină sau nu, pune-o într-o cutie etichetată cu „Poate”. Dacă după un sezon nu ai avut nevoie de respectivele haine, treaba este clară. Procedează la el și cu alte obiecte din casă.

Pasul 2: Găsește o casă pentru fiecare lucru

După ce ai stabilit clar ce vrei să păstrezi și ce nu, e timpul să găsești o casă pentru fiecare lucru. Deja în acest proces vei ajunge să eviți dezordinea. Nu uita că atunci când vrei să faci ordine, te-ai putea simții copleșit de volumul de muncă pe care crezi că va trebui să îl întreprinzi. Pentru a te apuca de treabă, asigură-te că încăperea este bine iluminată și aerisită. Vei observa că dacă faci astfel, camera va părea mai spațioasă, iar volumul de muncă nu va fi la fel de copleșitor. Pentru iluminat, multe persoane au ajuns să aprecieze tuburi LED, foarte eficiente și economice.

Odată ce te-ai apucat de treabă, trebuie să înțelegi că așa cum tu ai nevoie să mergi acasă pentru a duce o viață ordonată și nu una haotică, la fel, fiecare obiect din casa ta are nevoie de un loc bine stabilit, de o casă. Pentru a le găsi casa mai ușor gândește-te unde și cum le folosești. Astfel ai putea ajunge să pui cheile într-un loc de lângă ușă, iar revistele pe un raft de lângă fotoliu etc.

Pasul 3: Folosește cutii și etichete

Ochiul poate să citească mai repede decât să găsească un obiect atunci când cauți unul. În plus, atunci când denumești un loc îi dai un scop, și este mai ușor să ordonezi lucrurile și să le depozitezi în funcție de scopul acestora. Poți să îți cumperi un LabelMaker, un dispozitiv care îți permite să faci etichete rezistente și estetice, autoadezive pe orice suprafață.

 

De asemenea, folosește multe cutii și recipiente. Cu cât ai mai puține obiecte la vedere, cu atât casa ta va arăta mai ordonată. Vei observa că încăperile vor părea mai spațioase, iar tu te vei simți minunat acasă. Pentru a ascunde obiectele pe care nu ai nevoie să le folosești este o idee bună să le depozitezi în cutii. Recipientele și cutiile pe care le alegi, ar fi bine să fie din aceiași gamă de culori sau cu design asemănător, pentru a spori și mai mult senzația de spațiu organizat.

Pasul 4: Transformă organizarea într-o activitate plăcută

Pe măsură ce vei organiza tot mai mult spațiul, vei ajunge să iubești să pui lucrurile la loc, să le descoperi o casă și te vei bucura de nivelul de serotonină pe care îl primești atunci când constați ce ordine mare ai putut să faci. În scurt timp, te vei bucura când lucrurile vor fi ușor dezordonate, pentru că vei putea să le pui din nou la loc. Asociază ordonatul cu altceva ce îți place. Pune muzică pe fundal, un audiobook sau un discurs motivațional pe care îți doreai de mult să îl asculți. Astfel abia vei aștepta să mai ai ocazii să te bucuri de faptul de a face ordine.