Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române a sărbătorit, la Calafat, un an de colaborare cu Primăria Calafat și victoria împotriva turcilor din urmă cu 141 de ani

1310

Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral Dr. Alexandru Mîrşu, a fost prezent, astăzi, la Calafat, unde au fost organizate o serie de manifestări cu prilejul împlinirii unui an de la semnarea Protocolului de colaborare între Primăria Muncipiului Calafat şi Statul Major al Forțelor Navale Române, finalizat cu un parteneriat solid pentru ambele părți.
Ca și eveniment istoric de însemnătate, manifestările au marcat și sarbătorirea a 141 ani de la victoria obținută în timpul Războiului de Independență (1877 -1878) de militarii români împotriva otomanilor. Aflați sub comanda generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, responsabilul pentru acțiunile bateriilor de coastă de la Calafat, marinarii militari au reușit să anihileze trupele otomane aflate la bordul monitorului „Podgorița” și au scufundat un remorcher și două șlepuri. Atacul românesc a fost executat la ordinul Principelui Carol I și a constat în lansarea a 77 de salve, care au adus victoria istorică pentru țara noastră.

„Faptele de vitejie ale militarilor români de atunci dar și spiritul de luptă al generalului de marină ar trebui să rămână întipărite în memoria colectivă locală dar și militară”, a spus primarul municipiului Calafat, Lucian Ciobanu.