Senatorul Lavinia Craioveanu: Guvernul Orban trebuie să le asigure copiilor dreptul constituțional la educație în condiții de siguranță sau să plece acasă!

757

În cadrul ședinței Comisiei pentru învățământ din Senatul României, senatorul Lavinia Craioveanu le-a cerut membrilor guvernului să acționeze cu celeritate pentru pregătirea noului an școlar, acuzându-i că nu aplică legea pe care acesta a inițiat-o, prin care statul român asigură elevilor și profesorilor logistica necesară pentru învățământul on-line.

Se pare că răspunsurile nu au mulțumit-o pe senatoarea social-democrată, care în ultimul timp, le-a cerut insistent atât Ministerului Sănătății, cât și Ministerului Educației să descrie foarte clar condițiile în care începe anul școlar și să aplice legislația în vigoare.

“Conform Constituției României toți copiii au dreptul la educație și știm deja că pe 14 septembrie va începe școala. Nici până la această dată Ministerul Sănătății nu a elaborat Ghidul de măsuri sanitare pentru începerea noului an școlar în condiții de pandemie.
Secretarul de stat prezent la ședință, mi-a răspuns că îl vor finaliza la sfârșitul acestei săptămâni sau…săptămâna viitoare.  Fără acest ghid niciun director nu știe cum să își pregătească școală, de ce materiale are nevoie, ce fel de dezinfectanți să folosească, care e limita de distanțare fizică etc.

Cum își imaginează cei din ministerul sănătății că se vor putea face achizițiile publice și se vor asigura spațiile suplimentare necesare conforme cu condițiile din ghid, în mai puțin de o lună de zile?

MEC a elaborat scenariile care se vor aplica în funcție de situația din fiecare localitate, pe criterii epidemiologice clare, care în ședința de astăzi au fost prezentate altfel de către MS. Ceea ce mie îmi este foarte clar este ca MEC nu are și suportul financiar al Guvernului României, ministrul Monica Anisie răspunzându-mi la întrebarea legată de suplimentarea fondurilor pentru învățământ că „speră la o rectificare pozitivă”.

Deși am inițiat o lege promulgată de peste o lună de zile care oferă guvernului suportul legal pentru dotarea școlilor cu logistica necesară desfășurării activității on line (pe care elevii o vor desfășura fie alternativ pe grupe de elevi, fie cu toată clasa, în funcție de scenariu), se pare că guvernul PNL o ignoră. Ludovic Orban are cu totul alte priorități, lucru recunoscut, de altfel, de actualul ministru de finanțe.
Ministerul Lucrărilor Publice, prezent la ședință, a pasat orice responsabilitate către alții și mi-a răspuns că ” ei au proceduri laborioase care durează foarte mult” și singura recomandare este către UAT-uri pentru ” a pune presiune pe constructori ca sa finalizeze lucrările la timp în școli”…

În concluzie, rămâne ca la început, ministerul, ISJ- ul și școala să se descurce fiecare cum poate, cu bani puțini spre deloc.

Doar că de data aceasta este vorba de sănătatea copiilor, a profesorilor și implicit a familiilor acestora, iar Guvernul Orban trebuie să le asigure copiilor dreptul lor constituțional la educație în conditii de siguranță sau să plece acasă!!”, a declarat senatorul PSD Lavinia Craioveanu.