Tapioca – ce este si cum poate fi consumata

586

Tapioca este o substanță făinoasă care se extrage din partea fibroasă a rădăcinii de manioc, un arbust tropical originar din Brazilia. Vezi ce beneficii are consumul de tapioca, dar și cum se gătește acest aliment.

Tapioca conține în întregime carbohidrați cu amidon. Dacă  urmezi o dietă în care îți monitorizezi consumul de carbohidrați sau ești îngrijorat de efectul amidonului asupra nivelului de zahăr din sânge, poți opta mai degrabă pentru alte produse. Totuși, dacă ești una dintre persoanele care nu are nevoie să-și monitorizeze cu atenție aportul de carbohidrați sau amidon, tapioca poate contribui la sănătatea ta în mai multe moduri.

Cum se obține tapioca?

Producția de tapioca variază în funcție de locație, dar implică întotdeauna stoarcerea amidonului lichid din rădăcina de manioc măcinată. Odată ce amidonul lichid este scos, apa se lasă să se evapore, iar în final rămâne pulberea fină de tapioca. Apoi, pulberea este prelucrată fie sub formă de fulgi, fie sub formă de perle, care reprezintă cea mai comună formă.  Din cauza procesului de deshidratare, fulgii și perlele trebuie înmuiate sau fierte înainte de consum. Acestea se pot dubla ca dimensiune, devenind tari, umflate și translucide. Făina de tapioca este adesea confundată cu făina de manioc, care este rădăcina de manioc măcinată. Cu toate acestea, tapioca este amidonul lichid care este extras din rădăcina de manioc măcinată.

Tapioca nu conține alergeni obișnuiți

Tapioca nu conține, în mod natural, gluten, nuci și cereale. Amidonul de tapioca este un înlocuitor fără gluten pentru făina de grâu, făcându-l o alternativă ideală pentru persoanele cu boală celiacă (intoleranță la gluten). Tapioca este, de asemenea, foarte ușor de digerat, deci este o alegere bună pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil și alte probleme digestive. Producătorii multor produse fără gluten folosesc făină de tapioca în procesul de producție. Este, de asemenea, o opțiune bună pentru coacerea acasă a preparatelor fără alergeni. Făina de tapioca servește ca alternativă la făina albă pentru îngroșarea supelor, sosurilor și umpluturilor de plăcintă.

Tapioca susține creșterea în greutate

Dacă ai nevoie să te îngrași rapid poți să incluzi tapioca în dieta ta. O cană de perle de tapioca oferă 544 de calorii și 135 de grame de carbohidrați. Consumul a două boluri de budincă de tapioca pe zi crește șansele de a te îngrășa, fără a crește, de asemenea, riscul de efecte adverse din cauza consumului de grăsime și colesterol. De asemenea, poți adăuga tapioca la alte feluri de mâncare pentru a-ți crește conținutul de carbohidrați și calorii.

Tapioca este o sursă de calciu

Calciul este important pentru oase și dinți puternici. De asemenea, are o serie de alte funcții pe care le îndeplinește în organism, inclusiv: contracția și dilatarea vaselor de sânge și a mușchilor, mijloc de comunicație între nervi, coagularea sângelui. Potrivit Fundației Naționale pentru Osteoporoză, din SUA, oamenii pierd calciu în fiecare zi prin piele, transpirație, urină și fecale. Organismul nu poate înlocui calciul pierdut fără suplimente alimentare. De aceea, oamenii ar trebui să aibă grijă să obțină doza zilnică necesară de calciu consumând alimente bogate în acest mineral, iar o cană de perle de tapioca conține 30,4 miligrame de calciu.

Tapioca, o sursă săracă în sodiu

Majoritatea oamenilor consumă prea multă sare, în timp ce aportul zilnic recomandat este mai mic de 2 g.  Sarea dietetică nu se referă doar la sarea care se folosește în preparatele culinare, producătorii din industria alimentară ascunzând-o și în mâncăruri procesate, supe și condimente. O dietă bogată în sodiu este corelată cu hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. De aceea, poți opta pentru tapioca care conține doar 1,52 mg de sodiu într-o porție de o cană.

Tapioca susține sănătatea inimii

Tapioca nu conține grăsimi saturate, iar oamenii de știință au concluzionat că micșorarea aportului de grăsimi saturate poate fi legată de scăderi semnificative ale riscul de  dezvolta boli de inimă.

Tapioca este o sursă bună de fier

O cană de perle de tapioca conține 2,4 mg din cantitatea zilnică recomandată de fier, care variază între 7-18 mg, în funcție de vârstă și de sex, crescând la 27 mg pentru femei în timpul sarcinii.
Pentru a îmbunătăți absorbția fierului din tapioca, cel mai bine este să îl consumi alături de surse de vitamina C, care ajută corpul să o absoarbe. Fierul este o componentă esențială a hemoglobinei, o proteină care transportă oxigenul către toate organele corpului. Dacă nu ai suficient fier în sânge, poți dezvolta anemie cu deficit de fier. Această afecțiune poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi dificultăți de respirație, oboseală și dureri în piept.

 

 

 

sursa: https://www.libertatea.ro/lifestyle/tapioca-ce-este-cum-se-gateste-si-ce-beneficii-3152188