Unora le place circul. Cine a inventat murăturile, Amelia Etegan sau Niculina Stoican?

1708

niculina-ameliaCe vreau eu să spun este că unora le place circul. Cu orice preț.  

Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”  împreună cu autoritățile locale din Pieleşti, Cârcea şi Malu Mare au demarat un proiect „Mâncare tradiţională în Zona Metropolitană” cu, normal, mâncare.

 A sărit la gâtul Niculinei Stoican, Amelia Etegan, directorul  Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Mai întâi printr-un articol  în Cuvântul Libertății, scris de Magda Bratu, în care cei de la Ansamblul ”Maria Tănase” sunt acuzați că au plagiat proiectul instituției amintite ”Doljul bucate”, ca mai apoi Amelia Ețegan să distribuie pe Facebook articolul cu pricina și să își arate indignarea că mai gătesc și alte bătrânele în județul Dolj în afară de cele contractate sau nu de ea.

Și eu sunt indignat că în articolul cu pricina primarul comunei Cârcea este numit președintele Zonei Metropolitane. Cum, nu știa autorul? Păi, uite așa nu știa nici Niculina Stoican de ”Doljul în bucate”.

Sceneta este una penibilă. Avem nevoie de gesturi, multe, care să ducă la protejarea și promovarea culturii și tradiției. Este adevărat că proiectul celor de la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” seamănă cu ”Doljul în bucate”.

Așa, și? A inventat mâncarea Amelia Etegan și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj?

Mai avem voie să gătim și mâncăm și noi murături, fasole cu cârnați și ciolan, vinete, jumări, șuncă? Porcul îl mai tăiem sau e plagiat.

Terminați cu prostiile. Promovați, promovați fiecare acolo unde sunteți, unde puteți, unde lucrați și unde sunteți plătiți.

Singurul lucru deplasat la proiectul Ansamblului ”Maria Tănase” este Apa Linna de pe masa. Dacă nu există un contract de sponsorizare, înseamnă că managerul Ansamblului își face reclama la un produs care îi aparține pe spinarea instituției și a autorităților locale organizatoare. Pentru că din asta nu are de câștigat cultura și tradiția, ci o persoană privată. Dacă marcă banul și susține financiar proiectul, atunci nu este nici o problemă. Orice ban care susține cultura și tradiția este bine venit.