Vacanță cu ateliere creative, la Casa Băniei!

1135

Vacanță cu bucurie, neprețuiți prieteni, căci, la noi, fiecare întâlnire cu voi, este mare bucurie și sărbătoare!
Nu știm cum a zburat timpul, dar începând cu 24 iunie, Casa Băniei va fi din nou împodobită cu gesturile oamenilor frumoși ce vor derula cunoscutele ateliere meșteșugărești.
Dacă anii anteriori v-au făcut să vă simțiți de-ai locului, dacă cuvintele meșterilor au ajuns la voi firesc și tainic, dacă astă vară v-am strecurat pe ulițele tradiției, suntem siguri că v-ar fi greu să nu ne treceți pragul și anul acesta!
Dacă sunteți din Craiova, dacă drumurile voastre duc la Casa Băniei (Muzeul Olteniei), mergeți să vedeți meșterii populari, să-i înțelegeți și să “meșteriți“ împreună cu ei lucruri minunate!
Începând cu data de 19 iunie a.c., instituția primește înscrieri la cele patru module creative: SCULPTURĂ LEMN, PICTURĂ LEMN, BIJUTERII TRADIȚIONALE, PICTURĂ PE STICLĂ, la numărul de telefon 0351.444.030 sau direct la sediul Secției de Etnografie (strada Matei Basarab, nr. 16).
Atelierele sunt gratuite și organizate de către Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.
Ne vom juca, vom experimenta şi vom învăţa despre tainele şi diversitatea lumii arhaice, vom afla lucruri noi despre materialele şi tehnicile tradiţionale folosite de bunii şi străbunii noştri, vom poposi la poveşti despre Facerea Lumii, vom descoperi şi cunoaşte povestea lutului, lemnului, a icoanelor şi a mărgelelor, iar la final vom deveni… adevăraţi meşteri populari!
La atelierele interactive menţionate pot să participe preşcolari, şcolari şi liceeni, însă, funcţie de specificităţile tehnicilor utilizate, este recomandabilă încadrarea în următoarele clase de vârste: iconărit lemn (7-16 ani), iconărit şi pictură pe sticlă (7-16 ani), sculptură în lemn (8-16 ani) şi bijuterii (7-14 ani).
Începând cu data de 24 iunie, până pe 6 septembrie 2019, participând la cursurile atelierelor de vară de la Casa Băniei, cei mici vor fi implicaţi în activităţi de cunoaştere şi deprindere a unor meşteşuguri tradiţionale româneşti, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către meşterii care încă păstrează tainele ocupaţiilor tradiţionale din lumea satului oltenesc.
Adresându-se în special publicului tânăr, instituţia muzeală doreşte să realizeze o revigorare a meşteşugurilor tradiţionale, prin asigurarea unei educaţii permanente pe segmentul cunoaşterii şi recuperării tradiţiilor, creaţiei populare, inspirate din meşteşugurile tradiţionale din zona Olteniei.
Secţia de Etnografie va găzdui derularea activităților celor patru module creative, săptămânal, în incinta spaţiului interactiv de la Casa Băniei, din str. Matei Basarab nr. 16, astfel:

Debutul atelierelor de vară îl va marca modulul, SCULPTURĂ LEMN (marți, 9:00 – 12:00), atelier coordonat de către prof. IONUȚ SMARANDACHE, ce îi va introduce pe cei mici în câmpul de refeință a unui meșteșug străvechi, în cadrul căruia participanţii sunt invitaţi să înţeleagă taina esenţelor lemnului, date uimitoare despre structura acestuia, tipuri de copaci şi sunetul acestora. Participând la o serie de activităţi interactive de documentare şi chiar de tipul treasure-hunt, beneficiarii cursului vor identifica obiecte şi sculpturi din lemn din colecţiile muzeului, expuse în cadrul discursului muzeotehnic expoziţional al Casei Băniei. Atelierul este unul orientat spre a învăţa primii paşi în modelarea lemnului, dar şi spre performanţă, pentru tinerii ce îşi doresc acest lucru în domeniul artistic menţionat, context în care precizăm că, în cei 6 ani de când s-a înfiinţat acest atelier, cursanţii au obţinut premii importante la Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, la categoriile Sculptură în lemn, Sculptură icoană de vatră şi Prelucrarea artistică a lemnului, faza naţională (Sibiu).
Preluate de la importanţi meşteri populari ai zonei Olteniei, tehnicile de prelucrare a lemnului sunt cele autentice, perpetuate de secole în satul românesc, accentul fiind pus pe realizarea de icoane de vatră, pe care Muzeul Olteniei şi-a propus să le promoveze ca pe o valoare de patrimoniu a zonei noastre. Aceasta îşi are originea în sudul României, în special în Oltenia de sub munte, caracteristica ei principală fiind simplitatea detaliului, astfel că trăsăturile feţei şi ale corpului sunt esenţializate uneori până la contur.
Copiii vor confecționa icoane cu pasiune și curiozitate, folosind dăltiţe profesionale, rezultatul fiind unul remarcabil, de natură a-i stoţi fiind surprinşi la final de estetica şi simplitatea deosebită a obiectului finit ce va fi sculptat cu modele geometrice de bază care pot fi aplicate şi pe alte obiecte tradiţionale, precum: linguri de lemn, cutii de bijuterii, obiecte de mobilier sau decorative (oglindă de mână, rame foto, cuiere, suporturi utilizate în bucătărie, scăunele, cutii de şerveţele).
Astfel, copiii şi tinerii ce frecventează cursul de sculptură în lemn rămân peste ani cu obiecte extraordinare ca valoare şi estetică, dezvoltând totodată abilităţi creative deosebite.
PICTURĂ LEMN (sâmbătă și duminică în intervalul orar 9:00 – 12:00), atelier coordonat de DORU DRAGOMIR. Pictura pe suport de lemn este una din cele mai vechi tehnici picturale. Această formă de expresie plastică are o structură stratificată. Suportul îl constituie lemnul, care trebuie să fie uscat, peste care se suprapune stratul de preparație, alcătuit din mai multe straturi de grund.
BIJUTERII TRADIȚIONALE (vineri între orele 09:00 – 12:00), atelier coordonat de COSTINELA IACOB, un curs în care veți descoperi treptat pașii necesari realizării bijuteriilor handmade dar mai ales cum putem îmbina cromatic materiale cu texturi diferite. Descoperim împreună secretele bijuteriilor elaborate într-o tehnică veche ce solicită răbdare și imaginație dar care are un rezultat spectaculos. Atelierul de bijuterii hand-made, unde vor afla ce fire colorate, mărgele, cioburi, paiete, nasturi, pene, flori, panglici sunt folosite în zona Olteniei, în ce constă ocrotirea ritualică prin bijuterii, cum se face ea şi după ce criterii. Confecţionate creativ, pe o paletă cromatică variată, bijuteriile tradiţionale sunt purtate la gât, pe piept, pe cap, la mână, la talie şi îmbogăţesc considerabil portul popular oltenesc.
PICTURĂ PE STICLĂ (miercuri și joi, între orele 9:00 – 12:00), atelier coordonat de către CĂTĂLIN OSTROVEANU. Meșteșugul picturii icoanelor pe sticla a aparut pentru prima dată în Ardeal. Există câteva elemente tipice unei icoane pe sticlă: se desenează un personaj sau mai multe, restul spațiului se umple cu chenare de flori. În pictura icoanelor pe sticlă se folosesc pensule foarte subțiri sau penițe. Astfel, liniile ieșite din pensulă ies de diferite grosimi. Pentru luminarea anumitor porțiuni se folosește o dungă albă ce dublează dunga neagră. Culorile se folosesc aproape necombinate, poate doar mai stinse sau mai luminate.