Ziua Comunei Urzicuța – sub semnul centenarului Marii Uniri

2296

Comuna Urzicuța a îmbrăcat, astăzi, straie de sărbătoare. Asta pentru că, în fiecare an, în prima zi a lui septembrie, se sărbătorește Ziua Comunei Urzicuța, iar localnicii s-au bucurat, până târziu, în noapte, de spectacolul care le-a fost dedicat.

Desfășurate, astăzi, sub semnul centenarului Marii Uniri, manifestările organizate de Primăria și Consiliul local de Ziua Comunei Urzicuța au început cu o festivitate desfășurată în Căminul Cultural. Au fost evocate momentele cheie din istorie, eforturile înaintașilor pentru realizarea acestui ideal – marea unire – iar primarul comunei Urzicuța, Florea Grigorescu, le-a mulțumit tuturor pentru implicare în organizarea acestui eveniment: „Ne aflăm astăzi, aici, într-un moment de sărbătoare, și vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, cetățenilor, dar și Consiliului Local, pentru sprijinul acordat”. 

Și dacă astăzi – lucru nou pentru o Zi a Comunei Urzicuța – nu s-a inaugurat nici un obiectiv în comună, nu este pentru că n-ar avea cu ce să se laude autoritățile locale. Dimpotrivă. În acest moment sunt în derulare trei mari investiții în localitate, în valoare de aproape 4 milioane de euro, fonduri europene pe care s-au zbătut să le atragă prin proiectele la care au muncit din greu. Este vorba despre un sistem de canalizare cu vacuum, care se va întinde pe 5 kilometri, în valoare de 2 milioane de euro, sumă din care jumătate reprezintă cofinanțare de la bugetul local, extinderea sistemului de alimentare cu apă pe toată raza localității, dar și un sistem performant de supraveghere video care va ajuta și la lupta împotriva infracționalității, după cum a mai explicat primarul Florea Grigorescu.

Spectacolul pregătit de elevii Școlii „Barbu Ionescu” din localitate a fost prefațat de câteva momente emoționante – ce a însemnat Marea Unire pentru ardelenii care nu-și putea vorbi limba la ei în țară, ce a însemnat pentru întreaga națiune și versuri mai puțin cunoscute, dar cu atât mai potrivite să arate ce s-a petrecut în urmă cu o sută de ani – aduse în fața invitaților de prezentatorul tradițional al manifestărilor din localitate, Petre Petrean.

Oana Bică, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, Cosmin Durle, administratorul public al județului Dolj, consilieri județeni dar și reprezentanți ai organizației PSD Dolj au răspuns „prezent” și au fost alături de localnici în această zi de sărbătoare. Mai mult decât atât, l-au asigura pe primarul comunei de sprijin necondiționat și pe viitor: „Suntem onorați și mulțumim pentru invitație domnului Grigorescu, care este unul dintre primarii noștri de suflet. A realizat o mulțime de investiții în comună, investiții pe care le știți mai bine decât mine, se bucură de tot sprijinul nostru și îl asigur și pe viitor de toată deschiderea și suportul Consiliului Județean Dolj”, a spus Oana Bică, la rândul ei considerată o apropiată a comunității, unde nu ajunge pentru prima dată.

Petrecerea s-a mutat apoi pe stadionul „Florea Martinovici” din localitate, unde interpreți consacrați de muzică populară, dar și formația artistică a comunei Urzicuța și ale comunelor învecinate i-au scos pe localnici la joc și au întreținut voia bună. Iar seara s-a încheiat cu focul de artificii așteptat cu sufletul la gură și cu ochii pe cer atât de cei mici, cât și de cei mari.